Menu Sluit menu

about

Over Sint-Romboutstoren

De Sint-Romboutskathedraal in Mechelen is de hoofdkerk van het aartsbisdom Mechelen-Brussel. Als zetel van de metropoliet van de Belgische kerkprovincie is zij de metropolitane kerk van België. De kathedraal is vooral beroemd vanwege de ruim 97 meter hoge toren met zijn twee beiaarden. De toren is als onderdeel van een groep van 56 belforten en kerktorens in België en Frankrijk opgenomen op de lijst van werelderfgoed ID 943-016 van UNESCO.

01

Kraankamer

Wanneer je aan je tocht in de toren begint, kom je onderweg allereerst de Kraankamer tegen. Tot in 1930 werd er gewerkt met een loopkraan om loodzware materialen naar boven te krijgen. Daarna werd er overgeschakeld op een elektrische kraan. Kan je je dit nog inbeelden? Dat men heel wat mankracht nodig had om alles naar boven te hijsen? En dat was natuurlijk niet zonder gevaar!

02

Smidse

Hoe hoger je de toren beklimt, hoe groter de vensteropeningen worden en hoe meer er zijn. Wandel je de Smidse binnen, valt dit meteen op. Wanneer je in de Kraankamer staat, merk je een groot gat op in het midden van de vloer. Die opening verspringt in de Smidse naar de zuidkant van de toren. De luiken kom je op iedere torenverdieping tegen.

03

Oude beiaardkamer

Door de komst van de trein was er nood aan een exacte tijd die in alle steden hetzelfde was. De Sint-Romboutstoren geeft daarom ook de tijd voor de hele stad aan. Onze toren, jouw uurwerk dus… Even uniek als de toren was ook dit systeem van Mechelaar Louis Michiels want na Mechelen kregen veel torens in België en elders in de wereld dit systeem. De oude beiaard kreeg faam door de stadsbeiaardier Jef Denyn (1862-1941). In 1922 richtte hij de Koninklijke Beiaardschool op in Mechelen. Tot dan bestond er geen enkel instituut waar je beiaardspel kon studeren. Tot op de dag van vandaag geniet deze school internationaal aanzien.

04

Nieuwe beiaardkamer

Net zoals de historische Hemony-beiaard, is de nieuwe beiaard van absolute wereldklasse. Zo werd de beiaardcultuur door UNESCO in 2014 ook erkend als ‘best practice’ voor de borging van immaterieel cultureel erfgoed. Deze muzikale traditie raakte internationaal verspreid, met de Verenigde Staten van Amerika als belangrijkste grondgebied. Deze beiaard zorgt voor een dagelijkse portie muziek voor veel Mechelaars en bezoekers, bewust of misschien al onbewust. Een traditie van marktbespelingen en zomeravondconcerten mogen dus zeker niet meer ontbreken in de Mechelse cultuur!

06

Uurwerkkamer

Vroeger moest het tegengewicht van de speeltrommel, ook wel de ‘kanon’ genoemd, handmatig worden opgewonden door de torenwachter. Dit gebeurde 2 keer per 24 uur. Vanaf 1930 kreeg dit een modernere toets en gebeurde het elektrisch door traag op te starten, en traag uit te bollen.

07

Askelder

Kom je de Askelder binnen, dan merk je ook meteen in het midden van deze ruimte een groot luik met een opening in de vloer. Het is via deze doorgang dat de grootste klok in 1989 naar binnen werd gebracht door middel van een 120 meter hoge kraan. Dit monumentaal icoon werd tijdens WO I gebruikt als uitkijkpost, waarbij de soldaten tijdelijk onderdak vonden in deze kamer.

08

Last but not least... De skywalk

Heb je een vermoeiende maar toch interessante weg naar boven gehad, dan krijg je de kers op jouw taart. Geniet van een adembenemend uitzicht op de top van de toren. Zit het weer mee, dan zie je in de verte het Atomium blinken! Want de toren is ook jouw verrekijker ;-)!

#